Chcesz wiedzieć jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Zastanawiasz się jakie cechy mają znaczenie przy ich identyfikacji? Chciałbyś poznać tajemnice ich ekologii? Wyjedź z nami w góry i skorzystaj z naszego doświadczenia!
Do kogo kierowany jest kurs?
Potencjalny uczestnik kursu to przyrodnik z zamiłowania, pracownik prywatnej lub państwowej instytucji zajmującej się waloryzacją lub ochroną przyrody, nauczyciel biologii lub przyrody, student przygotowujący się do nauczania biologii lub przyrody w szkole.
Uwaga: Ze względu na miejsce realizacji i specyfikę kursu, uczestnicy będą mieli możliwość kontaktu z Prowadzącymi również poza czasem przewidzianym na zajęcia dydaktyczne. Możliwe będzie wspólne przygotowanie i degustacja posiłków z grzybów zebranych w czasie trwania zajęć terenowych.
Podstawowe cele kształcenia
- poznanie zróżnicowania morfologicznego i ekologicznego grzybów wielkoowocnikowych;
- poznanie przedstawicieli omawianej grupy organizmów w ich naturalnym środowisku;
- zaznajomienie z metodami ich zbioru, identyfikacji, konserwacji i przechowywania oraz możliwościami wykorzystania.
Wymagania wstępne
Brak.Limit miejsc
Od 10 do 16 osób.Zasady rekrutacji
O przyjęciu na kurs decyduje kolejność zgłoszeń, termin zgłoszeń do 25.08.2023. Zgłoszenia należy nadsyłać e-mailowo na adres: sekretariat.ib@uj.edu.pl. Dane potrzebne do rejestracji: imię (drugie też jeśli jest) i nazwisko, data i miejsce urodzenia, pesel, obywatelstwo, miejsce zamieszkania oraz dane do faktury jeśli jest potrzebna.Metody dydaktyczne
Wykład, ćwiczenia kameralne, ćwiczenia terenowe.Miejsce realizacji kursu
Stacja Górska Wydziału Biologii UJ w Ochotnicy Górnej (dokładny adres: Jaszcze 262, 34-453 Ochotnica Górna).Czas trwania i termin realizacji kursu
15 godz. lekcyjnych; (8-10 września 2023, trzy dni: piątek, sobota, niedziela).Opłata
500 PLN (obejmuje koszt pobytu w Stacji Górskiej Wydziału Biologii w Ochotnicy Górnej, koszt jaki ponosi uczestnik za jedną godzinę lekcyjną: 33 PLN).Plan kursu
- prezentacja zróżnicowania morfologicznego i ekologicznego grzybów występujących w Polsce oraz ich wykorzystania przez człowieka;
- prezentacja podstawowych zasad identyfikacji grzybów przy pomocy kluczy;
- zajęcia terenowe (prezentacja gatunków grzybów, zbiór wybranych okazów).
Warunki zaliczenia kursu
10 prawidłowo przygotowanych do przechowywania i zaetykietowanych okazów grzybów zebranych podczas zajęć.Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia kursu dokształcającego w Uniwersytecie Jagiellońskim.
Osoba odpowiedzialna za kurs
dr hab. Piotr Mleczko, prof. UJ
e-mail: piotr.mleczko@uj.edu.pl
tel.: 12 664-67-93
Uwaga: Osoba uczestnicząca w zajęciach powinna być zdrowa, bez oznak przeziębienia. Zalecane jest by uczestnicy byli zaszczepieni przeciwko COVID-19 lub posiadali aktualny, negatywny wynik testu w kierunku COVID-19.